Decyzja 60/2022 (2022/1128) zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.182.36

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 marca 2022 r.

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG nr 60/2022
z dnia 18 marca 2022 r.
zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG [2022/1128]

WSPÓLNY KOMITET EOG,

uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym ("Porozumienie EOG"), w szczególności jego art. 98,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W Porozumieniu EOG należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1255 z dnia 7 września 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w tradycyjnie wędzonych mięsach i produktach mięsnych oraz w tradycyjnie wędzonych rybach i produktach rybołówstwa, a także w sprawie ustalenia najwyższego dopuszczalnego poziomu WWA w żywności w proszku pochodzenia roślinnego wykorzystywanej do przyrządzania napojów 1 .

(2) Niniejsza decyzja dotyczy prawodawstwa w zakresie środków spożywczych. Prawodawstwa dotyczącego środków spożywczych nie stosuje się do Liechtensteinu na czas rozszerzenia na Liechtenstein obowiązywania Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, jak określono we wprowadzeniu do rozdziału XII załącznika II do Porozumienia EOG. Niniejszej decyzji nie stosuje się zatem do Liechtensteinu.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do Porozumienia EOG,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W rozdziale XII pkt 54zzzz (rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006) załącznika II do Porozumienia EOG wprowadza się następujące zmiany:

1)
dodaje się tiret w brzmieniu:

"– 32020 R 1255: rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1255 z dnia 7 września 2020 r. (Dz.U. L 293 z 8.9.2020, s. 1).";

2)
tekst dostosowania b) otrzymuje brzmienie:

"b) w wykazie ust. 7 akapit 6 dodaje się, co następuje:

»- Islandia: tradycyjnie wędzone mięsa i produkty mięsne, przy czym 'tradycyjnie wędzone' oznacza wędzone dymem uzyskiwanym w procesie palenia obornika owczego, torfu, dzikiego drewna lub wrzosu w wędzarni;

Norwegia: tradycyjnie wędzone eldhusreykt pmnekjertt.«;

c) w wykazie ust. 7 akapit 7 dodaje się, co następuje:

»- Islandia: tradycyjnie wędzone ryby i produkty rybołówstwa, przy czym 'tradycyjnie wędzone' oznacza wędzone dymem uzyskiwanym w procesie palenia obornika owczego, torfu, dzikiego drewna lub wrzosu w wędzarni.«".

Artykuł  2

Teksty rozporządzenia (UE) 2020/1255 w języku islandzkim i norweskim, które zostaną opublikowane w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej, są autentyczne.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 19 marca 2022 r. pod warunkiem dokonania wszystkich notyfikacji przewidzianych w art. 103 ust. 1 Porozumienia EOG * .

Artykuł  4

Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 marca 2022 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG
Nicolas VON LINGEN
Przewodniczący
1 Dz.U. L 293 z 8.9.2020, s. 1.
* Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.