Decyzja 2017/2423 w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Stowarzyszenia UE-Turcja w odniesieniu do zmiany protokołu 2 do decyzji nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja w sprawie systemu handlu produktami rolnymi
Dz.U.UE.L.2017.343.67
Akt nienormatywnyDECYZJA RADY (UE) 2017/2423
z dnia 11 grudnia 2017 r.
w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Stowarzyszenia UE-Turcja w odniesieniu do zmiany protokołu 2 do decyzji nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja w sprawie systemu handlu produktami rolnymi
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 4 akapit pierwszy, w związku z jego art. 218 ust. 9,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
(1) Układ ustanawiający Stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją 1 (zwany dalej "Układem") ma na celu promowanie stałego i zrównoważonego wzmacniania więzi handlowych i gospodarczych pomiędzy Unią a Turcją oraz ustanawia Radę Stowarzyszenia, która ma zapewnić wdrożenie i stopniowe rozwijanie Stowarzyszenia.
(2) Decyzja nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja 2 ustanawia system handlu produktami rolnymi. Protokół 2 do tej decyzji określa szczegóły systemu preferencyjnego mającego zastosowanie do przywozu do Turcji produktów rolnych pochodzących z Unii, w tym systemu preferencyjnego dotyczącego przywozu mrożonego mięsa z bydła.
(3) Unia i Turcja przeprowadziły konsultacje i uzgodniły zmianę preferencyjnego systemu mającego zastosowanie do przywozu do Turcji mięsa z bydła pochodzącego z Unii w celu rozszerzenia zakresu obowiązującego kontyngentu taryfowego określonego w załączniku do protokołu 2 do decyzji nr 1/98 na mięso świeże i schłodzone.
(4) Zgodnie z art. 35 Protokołu dodatkowego do Układu 3 zakres preferencyjnego traktowania, jakie przyznały sobie nawzajem Unia i Turcja, może być zmieniony decyzją Rady Stowarzyszenia.
(5) Stanowisko Unii w ramach Rady Stowarzyszenia UE-Turcja powinno zatem opierać się na dołączonym projekcie decyzji,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
W imieniu Rady | |
S. KIISLER | |
Przewodniczący |
PROJEKT
DECYZJA RADY STOWARZYSZENIA UE-TURCJA NR ...
z dnia ...
zmieniająca protokół 2 do decyzji nr 1/98 w sprawie systemu handlu produktami rolnymi
RADA STOWARZYSZENIA UE-TURCJA,
uwzględniając Układ ustanawiający Stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją 4 ,
uwzględniając Protokół dodatkowy, załączone do Układu ustanawiającego stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją 5 , w szczególności jego art. 35,
a także mając na uwadze, co następuje,
(1) Decyzja nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja 6 określa system preferencji mający zastosowanie do handlu produktami rolnymi między Unią i Turcją. Protokół 2 do tej decyzji określa szczegóły systemu preferencyjnego mającego zastosowanie do przywozu do Turcji produktów rolnych pochodzących z Unii, w tym systemu preferencyjnego dotyczącego przywozu mrożonego mięsa z bydła.
(2) Unia i Turcja przeprowadziły konsultacje i uzgodniły zmianę preferencyjnego systemu mającego zastosowanie do przywozu do Turcji mięsa z bydła pochodzącego z Unii w celu rozszerzenia zakresu obowiązującego kontyngentu taryfowego określonego w Załączniku do protokołu 2 do decyzji nr 1/98 na mięso świeże i schłodzone.
(3) W związku z tym należy odpowiednio zmienić protokół 2 do decyzji nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Artykuł 1
Załącznik do protokołu 2 do decyzji nr 1/98 zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.
Sporządzono w ...
W imieniu Rady Stowarzyszenia UE-Turcja | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIK
Wpisy dotyczące kodu CN 0202 20 w Załączniku do protokołu 2 do decyzji nr 1/98 otrzymują brzmienie:
"Kod CN | Opis | Redukcja stawki KNU (%) | Kontyngent taryfowy (masa netto w tonach) |
0201 20 0202 20 | Pozostałe kawałki mięsa z bydła, z kośćmi, świeże, schłodzone lub zamrożone | 50 % redukcja z maksymalną stawką 30 % | 5 000 |
0201 20 0202 20 | Pozostałe kawałki mięsa z bydła, z kośćmi, świeże, schłodzone lub zamrożone | 30 % redukcja z maksymalną stawką 43 % | 14 100". |