Decyzja 2016/1080 w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w odniesieniu do niektórych decyzji, które mają zostać przyjęte w ramach Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC)
Dz.U.UE.L.2016.179.33
Akt nienormatywnyDECYZJA RADY (UE) 2016/1080
z dnia 27 czerwca 2016 r.
w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w odniesieniu do niektórych decyzji, które mają zostać przyjęte w ramach Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 3, w związku z art. 218 ust. 9,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
(1) Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek (IOC) jest międzyrządową organizacją naukowo-techniczną działającą w sektorze oliwy z oliwek i oliwek stołowych.
(2) Występując w charakterze członka IOC, Unia może proponować zmiany w projektach decyzji IOC i zajmować oficjalne stanowisko w tych sprawach zgodnie z regulaminem głosowania i procedurami IOC.
(3) W trakcie następnego posiedzenia rady członków IOC w dniu 15 lipca 2016 r. rada członków IOC rozpozna i ewentualnie przyjmie pięć projektów decyzji (zwanych dalej "projektami decyzji"), które będą miały wpływ na prawo Unii.
(4) Projekty pierwszej, drugiej, trzeciej i czwartej decyzji prowadzą do zmiany normy handlowej w odniesieniu do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (COI/T.15/Rev...): dotyczą one odpowiednio: zmiany ograniczenia zawartości estrów etylowych; zmiany ograniczenia zawartości kwasów: heptadekanowego, heptadekenowego i eikozenowego; zmiany ograniczenia wartości właściwego współczynnika ekstynkcji dla długości fali 270 nm (K270), oficjalnego zgłaszania norm ISO przyjętych w celu pełnego zharmonizowania i włączania odniesienia do nowej metody oznaczania liczby nadtlenkowej olejów.
(5) Projekt piątej decyzji dotyczy przyjęcia nowej metody analizy w celu oznaczenia liczby nadtlenkowej olejów (COI/T.20/Doc. nr ...).
(6) Jeżeli wymienione projekty decyzji zostaną przyjęte, może wystąpić konieczność dokonania zmian w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 1 .
(7) Projekty decyzji zostały szczegółowo omówione przez naukowców i ekspertów technicznych sektora oliwy z oliwek. Przyczyniają się one do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowią ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Z tego powodu należy je poprzeć.
(8) W celu zapewnienia niezbędnej elastyczności podczas negocjacji poprzedzających posiedzenie rady członków IOC Unia Europejska powinna być upoważniona do wyrażania zgody na zmiany w projektach decyzji, pod warunkiem że zmiany te nie dotyczą ich istoty,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: