Decyzja 2010/651/UE zmieniająca decyzję 2010/89/UE w odniesieniu do wykazu niektórych zakładów mięsnych, zakładów dokonujących obróbki produktów rybołówstwa i zakładów wytwarzających produkty jajeczne oraz w odniesieniu do chłodni w Rumunii objętych środkami przejściowymi dotyczącymi stosowania niektórych wymogów strukturalnych
Dz.U.UE.L.2010.282.39
Akt jednorazowyDECYZJA KOMISJI
z dnia 26 października 2010 r.
zmieniająca decyzję 2010/89/UE w odniesieniu do wykazu niektórych zakładów mięsnych, zakładów dokonujących obróbki produktów rybołówstwa i zakładów wytwarzających produkty jajeczne oraz w odniesieniu do chłodni w Rumunii objętych środkami przejściowymi dotyczącymi stosowania niektórych wymogów strukturalnych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2010/651/UE)
(Dz.U.UE L z dnia 28 października 2010 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 12 akapit drugi,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(2), w szczególności jego art. 9 akapit drugi,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W decyzji Komisji 2010/89/UE(3) ustanowiono środki przejściowe dotyczące stosowania niektórych wymogów strukturalnych ustanowionych w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 w odniesieniu do zakładów mięsnych, zakładów wytwarzających produkty jajeczne i zakładów dokonujących obróbki produktów rybołówstwa oraz w odniesieniu do chłodni w Rumunii, wymienionych w załącznikach I do IV do tej decyzji. Dopóki zakłady te objęte są środkami przejściowymi, wytwarzane w nich produkty mogą być wprowadzane wyłącznie na rynek krajowy lub dalej przetwarzane w rumuńskich zakładach objętych tymi samymi środkami.
(2) W lipcu 2010 r. władze Rumunii oficjalnie poinformowały Komisję, że od czasu wejścia w życie decyzji 2010/89/UE do handlu wewnątrzunijnego dopuszczonych zostało dziewięć zakładów mięsnych, jeden zakład dokonujący obróbki produktów rybołówstwa oraz jeden zakład wytwarzający produkty jajeczne, natomiast cztery zakłady mięsne i dwie chłodnie zostały zamknięte.
(3) Mając na uwadze trwające usprawnienia strukturalne, należy odpowiednio zmienić wykazy zakładów ustanowione w załącznikach I do IV do decyzji 2010/89/UE.
(4) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 26 października 2010 r.
W imieniu Komisji | |
John DALLI | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1.
(2) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.
(3) Dz.U. L 40 z 13.2.2010, s. 55.
ZAŁĄCZNIKI