Decyzja 2009/819/WE zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.291.29

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 listopada 2009 r.

DECYZJA RADY STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA NR 1/2009
z dnia 22 października 2009 r.
zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony

(2009/819/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 7 listopada 2009 r.)

RADA STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA,

uwzględniając Układ eurośródziemnomorski z dnia 17 lipca 1995 r. ustanawiający stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony(1), zwany dalej "układem", w szczególności jego art. 10 i 80,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją nr 1/1999(2), zgodnie z art. 10 ust. 2 układu, ustanowiono oddzielne określenie przez Republikę Tunezyjską elementu rolnego ceł podstawowych nakładanych na produkty pochodzące ze Wspólnoty, wymienione w załączniku 2 do układu.

(2) Art. 10 ust. 4 układu przewiduje, że Republika Tunezyjska znosi element przemysłowy ceł od chwili wejścia w życie układu w 1998 r.

(3) W związku z trudnościami napotkanymi w trakcie znoszenia elementu przemysłowego ceł, przewidzianego w art. 10 ust. 2, 3 i 4 układu, w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku 2, grupa ekspertów Komisji i Republiki Tunezyjskiej, działających w ramach mandatu Rady Stowarzyszenia, spotkała się dziesięć razy w latach 2003-2007.

(4) Grupa ekspertów doszła do wniosku, że należy zmienić oddzielne określenie elementu rolnego ceł podstawowych, a w konsekwencji zmienić załączniki do decyzji 1/1999. Zmiana ta nie powinna mieć wpływu ani na cła podstawowe, ani na kalendarz znoszenia ceł ustalony w układzie.

(5) Zmianę tę należy wprowadzić w drodze decyzji Rady Stowarzyszenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załączniki I i II do decyzji nr 1/1999 zastępuje się odpowiednio załącznikami I i II do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Republika Tunezyjska, państwa członkowskie i Wspólnota są zobowiązane, każde w swoim zakresie, do podjęcia środków niezbędnych do wykonania niniejszej decyzji.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie następnego dnia po jej przyjęciu przez Radę Stowarzyszenia.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2009 r.

W imieniu Rady Stowarzyszenia
C. BILDT
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 278 z 21.10.2005, s. 9.

(2) Dz.U. L 298 z 19.11.1999, s. 16.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Kod CN(1)Oznaczenie towarówDD 1.1.1995

(w %)

Element rolny

(w %)

0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:
0710 40 00- Kukurydza cukrowa4330
0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0711 90 30- - - Kukurydza cukrowa4342
1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:29
1702 50 00- Fruktoza chemicznie czysta10
1903Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnych postaciach:2910
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 20- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10- - Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych4332
- - Pozostałe:
1904 20 91- - - Otrzymane z kukurydzy4332
1904 20 95- - - Otrzymane z ryżu4332
1904 20 99- - - Pozostałe4332
1904 30 00- Pszenica spęczniona4315
2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:
2001 90- Pozostałe:
2001 90 30- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)4327
2001 90 40- - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej4315
2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2004 10- Ziemniaki:
- - Pozostałe
2004 10 91- - - W postaci mąki, mączki lub płatków4310
2004 90- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)4319
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005 20- Ziemniaki:
2005 20 10- - W postaci mąki, mączki lub płatków4312
2005 80 00- Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)4321
2008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2008 99- - Pozostałe:
- - - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - - Niezawierające dodatku cukru:
2008 99 85- - - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata).4310
2008 99 91- - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej4315
2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy:
2101 12- - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy:
2101 12 98- - - Pozostałe z wyjątkiem przetworów na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy4310
2101 20- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej):
- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty
- - - Przetwory:
2101 20 92- - - Na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej)4310
2101 20 98- - - Pozostałe4310
2101 30- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy:
2101 30 19- - - Pozostałe (inne niż palona cykoria)430
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i innych palonych namiastek kawy:
2101 30 99- - - Pozostałe (inne niż palona cykoria)430
2905Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:
- Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe:
2905 43 00- - Mannit200
2905 44- - D-sorbit (sorbitol):
- - - W roztworze wodnym:
2905 44 11- - - - Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu200
2905 44 19- - - - Pozostałe200
- - - Pozostałe
2905 44 91- - - - Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu200
2905 44 99- - - - Pozostałe200
ex 3501Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:
3501 10- Kazeina200
3501 90- Pozostałe:
3501 90 90- - Pozostałe200
3824Gotowe spoiwa dla form lub rdzeni odlewniczych; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3824 60- Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44:
- - W roztworze wodnym:
3824 60 11- - - Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu230
3824 60 19- - - Pozostałe230
- - Pozostałe:
3824 60 91- - - Zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu230
3824 60 99- - - Pozostałe230
(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Kod NC(1)Oznaczenie towarówDD 1.1.1995

(w %)

Element rolny

(w %)

ex 1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516:
1517 10- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10- - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka4332
1517 90- Pozostałe:
1517 90 10- - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka4332
1520 00 00Gliceryna surowa; wody glicerynowe i ługi glicerynowe2010
1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
ex 1704 10 10- - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), w paskach4332
ex 1704 10 10- - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), inna niż w paskach4343
1704 10 90- - Zawierająca mniej niż 60 % lub więcej masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)4343
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji, zawierający więcej niż 10 % sacharozy w masie, ale niezawierający innych dodanych substancji4332
1704 90 30- - Biała czekolada4343
- - Pozostałe
1704 90 51- - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej4343
1704 90 55- - - Pastylki na gardło i dropsy na kaszel4323
1704 90 61- - - Wyroby pokryte cukrem4343
- - - Pozostałe:
1704 90 65- - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych4343
1704 90 71- - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane4343
1704 90 75- - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki4343
- - - - Pozostałe
1704 90 81- - - - - Wyroby cukiernicze prasowane4343
1704 90 99- - - - Pozostałe4343
1803Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona:
1803 10 00- Nieodtłuszczona3318
1803 20 00- Odtłuszczona całkowicie lub częściowo3318
1805 00 00Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego4318
1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15- - Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż 5 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza4332
1806 10 20- - Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza4332
1806 10 30- - Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza4332
1806 10 90- - Zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza4332
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg:
1806 20 10- - Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie4343
1806 20 30- - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy, masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie4332
- - Pozostałe:
1806 20 50- - - Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego4032
1806 20 70- - - Przetwory sporządzone z okruchów czekolady mlecznej4332
1806 20 80- - - Polewa czekoladowa4332
1806 20 95- - - Pozostałe4343
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00- - Z nadzieniem:4343
- - Bez nadzienia:
1806 32 10- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów4343
1806 32 90- - - Pozostałe4343
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady (w tym praliny), nadziewane lub nienadziewane:
1806 90 11- - - - Zawierające alkohol4317
1806 90 19- - - - Pozostałe4343
- - - Pozostałe:
1806 90 31- - - - Nadziewane4343
1806 90 39- - - - Bez nadzienia4343
1806 90 50- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao4343
1806 90 60- - Wyroby do smarowania zawierające kakao4343
1806 90 70- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów4343
1806 90 90- - Pozostałe4343
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00- Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej:
ex 1901 10 00Mleko w proszku zawierające kakao4319
ex 1901 10 00Mleko w proszku niezawierające kakao2019
ex 1901 10 00Mleko dla dzieci chorych i dla niemowląt1510
ex 1901 10 00Pozostałe przetwory wykorzystywane w żywieniu dzieci4319
1901 20 00Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 19054343
1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej2910
1901 90 19- - - Pozostałe2910
- - Pozostałe:
1901 90 91- - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 04042910
1901 90 99- - - Pozostałe2929
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych:
1904 10 10- - Otrzymane z kukurydzy4343
1904 10 30- - Otrzymane z ryżu4343
1904 10 90- - Pozostałe4343
1904 90- Pozostałe:
1904 90 10- - Ryż4315
1904 90 80- - Pozostałe4332
2105Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao:
2105 00 10- Niezawierające tłuszczu mleka lub zawierające mniej niż 3 % masy takich tłuszczów4343
- Zawierające tłuszcz mleka
2105 00 91- - 3 % masy lub więcej, ale mniej niż 7 % masy4343
2105 00 99- - 7 % masy lub więcej4343
2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10- Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe:
2106 10 20- - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi430
2106 10 80- - Pozostałe:430
2106 90- Pozostałe:
- Pozostałe:
2106 90 92- - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi430
ex 2106 90 98- - - Pozostałe, z wyjątkiem wymienionych w pozycjach 2106 90 98.200 i 2106 90 98.915430
2106 90 98.200- - - - Fondue4310
2106 90 98.915- - - - Proszki do przygotowywania kremów4310
2202Wody, łącznie z wodami mineralnymi i napowietrzanymi, zawierające dodany cukier lub inne substancje słodzące lub aromatyzowane, oraz inne napoje bezalkoholowe, niezawierajace soków owocowych lub warzywnych objętych pozycją 2009:
2202 90- Pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009:
- - Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404:
2202 90 91- - - Poniżej 0,2 %4310
2202 90 95- - - 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 %4310
2202 90 99- - - 2 % lub więcej4310
2203 00Piwo wytworzone ze słodu4343
2208Alkohol etylowy nieskażony o zawartości alkoholu poniżej 80 % vol; okowity, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:
2208 20- Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron4310
2208 30- Whisky4310
2208 40- Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej4310
2208 50- Gin i gin Geneva4310
2208 60- Wódka
- - O objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o objętości:
2208 60 11- - - Nieprzekraczającej 2 l4310
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4 % obj., w pojemnikach o objętości:
2208 60 91- - - Nieprzekraczającej 2 l4310
2208 60 99- - - Większej niż 2 litry4310
2208 70- Likiery:
2208 70 10- - W pojemnikach o objętości nieprzekraczającej 2 litrów430
2208 70 90- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry430
2208 90- Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11- - - Nieprzekraczającej 2 l4310
2208 90 19- - - Większej niż 2 litry4310
- - Napoje spirytusowe śliwkowe, gruszkowe, wiśniowe i czereśniowe w pojemnikach o objętości:
2208 90 33- - - Nieprzekraczającej 2 l4310
2208 90 38- - - Większej niż 2 litry4310
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe w pojemnikach o objętości:
- - - Nieprzekraczającej 2 l:
2208 90 41- - - - Ouzo4310
- - - - Pozostałe:
- - - - - Napoje spirytusowe:
- - - - - - Na bazie owoców:
2208 90 45- - - - - - - Calvados4310
2208 90 48- - - - - - - Pozostałe4310
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52- - - - - - - Korn4310
2208 90 54- - - - - - - Tequila430
2208 90 56- - - - - - - Pozostałe430
2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje spirytusowe430
- - - O objętości większej niż 2 litry:
- - - - Napoje spirytusowe:
2208 90 71- - - - - Destylowane z owoców430
2208 90 75- - - - - Tequila430
2208 90 77- - - - - Pozostałe430
2208 90 78- - - - Pozostałe napoje spirytusowe430
- - Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości:
2208 90 91- - - Nieprzekraczającej 2 l430
2208 90 99- - - Większej niż 2 litry430
2402Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00- Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń3410
2402 20- Papierosy zawierające tytoń:
2402 20 10- - Zawierające goździki3410
2402 20 90- - Pozostałe3410
2402 90 00- Pozostałe3410
2905 45 00- - Gliceryna2010
2915Nasycone alifatyczne kwasy monokarboksylowe i ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenkokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:20
2915 90- Pozostałe0
3505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje na bazie skrobi, dekstryn lub pozostałych skrobi modyfikowanych:
3505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10- - Dekstryny200
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 90- - - Pozostałe skrobie modyfikowane, inne niż estryfikowane lub eteryfikowane200
3505 20- Kleje:
3505 20 10- - Zawierające mniej niż 25 % masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi200
3505 20 30- - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi200
3505 20 50- - Zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi200
3505 20 90- - Zawierające 80 % masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi200
3809Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3809 10- Na bazie substancji skrobiowych:
3809 10 10- - Zawierające mniej niż 55 % masy tych substancji200
3809 10 30- - Zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70 % masy200
3809 10 50- - Zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83 % masy200
3809 10 90- - Zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji200
3823Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; przemysłowe alkohole tłuszczowe:
- Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji
3823 11 00- - Kwas stearynowy2010
3823 12 00- - Kwas oleinowy2010
3823 13 00- - Kwasy tłuszczowe oleju talowego2010
3823 19- - Pozostałe:
3823 19 10- - - Kwasy tłuszczowe destylowane2010
3823 19 30- - - Destylat kwasów tłuszczowych2010
3823 19 90- - - Pozostałe2010
3823 70 00- Przemysłowe alkohole tłuszczowe2010
(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.