Decyzja 2008/167/WE zmieniająca decyzję 2005/879/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Słowenii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.56.28

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 lutego 2008 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 18 lutego 2008 r.
zmieniająca decyzję 2005/879/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Słowenii

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 554)

(Jedynie tekst w języku słoweńskim jest autentyczny)

(2008/167/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 29 lutego 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja Komisji 2005/879/WE(2) zatwierdza dwie metody (Zwei-Punkt - DM5 i Hennessy Grading Probe) klasyfikacji tusz wieprzowych w Słowenii.

(2) Ze względu na postęp techniczny Słowenia zwróciła się z wnioskiem do Komisji o zezwolenie na aktualizację wzoru, przedstawiając wyniki próbnego rozbioru w drugiej części protokołu przewidzianego w art. 3 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(3).

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione.

(4) Metoda klasyfikacji ZP-DM5 została zatwierdzona decyzją 2005/879/WE do dnia 31 grudnia 2007 r. Z uwagi na opóźnienie w ocenie metody będącej przedmiotem wniosku, wspomniane zatwierdzenie powinno być utrzymane w mocy do dnia, w którym zacznie obowiązywać niniejsza decyzja.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2005/879/WE.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załącznik do decyzji 2005/879/WE zastępuje się tekstem załącznika do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

W drodze odstępstwa od art. 1 akapit drugi decyzji 2005/879/WE metoda klasyfikacji ZP-DM5 określona w załączniku do tej decyzji jest stosowana do dnia powiadomienia o niniejszej decyzji.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Słowenii.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 lutego 2008 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, s. 5).

(2) Dz.U. L 324 z 10.12.2005, s. 87.

(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, s. 39. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1197/2006 (Dz.U. L 217 z 8.8.2006, s. 6).

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W SŁOWENII

Część 1

ZWEI-PUNKT - DM5 (ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody określanej jako »Zwei-Punkt - DM5 (ZP)«.

2. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 60,81879 - 0,72992 × FDM + 0,12157 × MDM

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

FDM = minimalna grubość widocznej słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona na linii środkowej przepołowionej tuszy, pokrywającej mięsień lędźwiowy (Musculus glutaeus medius),

MDM = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 gramów.

Część 2

HENNESSY GRADING PROBE (HGP 4)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »Hennessy Grading Probe (HGP 4)«.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 68,52500 - 0,91029 × FHGP4 + 0,08512 × MHGP4

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

FHGP4 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca,

MHGP4 = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co FHGP4.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 gramów."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.