Decyzja 2006/723/WE zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.296.20

Akt indywidualny
Wersja od: 26 października 2006 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 24 października 2006 r.
zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu "oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się" jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 4980)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(2006/723/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 26 października 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 24 października 2001 r. przedsiębiorstwo Laboratoires Pharmascience (obecnie Laboratoires Expanscience) złożyło wniosek do właściwych organów Francji o wprowadzenie do obrotu "oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się" jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 8 stycznia 2002 r. właściwe organy Francji przekazały Komisji sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu zawarto wniosek, że "olej z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się", proponowany jako składnik żywności i stosowany w ilości 2 g dziennie, umożliwiłby uzupełnienie dawki witaminy E. Stwierdzono również, że poziom fitosteroli nie wystarcza do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

(3) W dniu 18 lutego 2002 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania na rynek danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.

(5) W związku z powyższym w dniu 30 stycznia 2004 r. przeprowadzono konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 6 grudnia 2005 r. EFSA przyjął "Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się jako nowego składnika żywności".

(7) Zgodnie z przedstawionym w opinii wnioskiem zaproponowany poziom dawkowania "oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się", wynoszący 2 g dziennie, jest bezpieczny.

(8) Uznaje się, że "olej z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się", stosowany zgodnie z przeznaczeniem w dawkach wynoszących 2 g dziennie, jest bezpiecznym źródłem witaminy E. W odniesieniu do etykietowania i prezentacji zastosowanie ma dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych(2).

(9) Na podstawie opinii naukowej ustalono, że "olej z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się" spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zezwala się na wprowadzenie do obrotu we Wspólnocie "oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się", o którym mowa w Załączniku, jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach żywności.

Artykuł  2

Maksymalna dawka "oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się" zalecana przez producenta do spożycia dziennego wynosi 2 g.

Artykuł  3

Nowy składnik żywności jest oznaczany jako "wyciąg z oleju z zarodków kukurydzy".

Artykuł  4

Niniejsza decyzja jest skierowana do przedsiębiorstwa Laboratoires Expanscience, Siège Social, 10, Avenue de l'Arche, F-92419 Courbevoie Cedex.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 października 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 51. Dyrektywa zmieniona dyrektywą Komisji 2006/37/WE (Dz.U. L 94 z 1.4.2006, str. 32).

ZAŁĄCZNIK

Specyfikacja dotycząca "oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się"

OPIS

"Olej z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się" jest wytwarzany w procesie destylacji próżniowej i różni się od rafinowanego oleju z zarodków kukurydzy pod względem stopnia skoncentrowania substancji niezmydlających się (1,2 g w rafinowanym oleju z zarodków kukurydzy, 10 g w "oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się").

SPECYFIKACJE

Substancje niezmydlające się> 9 g/100 g
Tokoferole≥ Ý 1,3 g/100 g
α-tocoferol (%)10-25 %
β-tocoferol (%)< 3 %
γ-tocoferol (%)68-89 %
δ-tocoferol (%)< 7 %
Sterole, alkohole trójterpenowe, metylosterole> 6,5 g/100 g
Kwasy tłuszczowe w triglicerydach
kwas palmitynowy10-20 %
kwas stearynowy< 3,3 %
kwas oleinowy20-42,2 %
kwas linolowy34-65,6 %
kwas linolenowy< 2 %
Liczba kwasowa≤ Ü 6 mg KOH/g
Liczba nadtlenkowa≤ Ü 10 mEq O2/kg
Żelazo (Fe)< 1.500 μg/kg
Miedź (Cu)< 100 μg/kg
Policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) Benzo(a)piren< 2 μg/kg

Aby zagwarantować, że w procesie produkcji "oleju z zarodków kukurydzy bogatego w substancje niezmydlające się" nie dojdzie do wzbogacenia policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PAH), konieczne jest poddanie go działaniu aktywnego węgla.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.