Decyzja 2006/555/WE zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorach mięsnym, rybnym i mleczarskim w Polsce

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.218.17

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 sierpnia 2006 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 3 sierpnia 2006 r.
zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorach mięsnym, rybnym i mleczarskim w Polsce

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 3462)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2006/555/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 9 sierpnia 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając Akt przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji, w szczególności jego załącznik XII rozdział 6 sekcja B podsekcja I pkt 1 lit. e),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Polsce przyznano okresy przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów wymienionych w dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

(2) Dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/458/WE(1), 2004/471/WE(2), 2004/474/WE(3), 2005/271/WE(4), 2005/591/WE(5), 2005/854/WE(6), 2006/14/WE(7), 2006/196/WE(8) i 2006/404/WE(9).

(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwych organów Polski niektóre zakłady w sektorach mięsnym, rybnym i mleczarskim zakończyły proces modernizacji i są obecnie w pełni zgodne z prawem wspólnotowym. Niektóre zakłady zakończyły swoją działalność, na którą otrzymały okres przejściowy. Ponadto niektóre zakłady w sektorze mleczarskim, którym wolno przetwarzać mleko zarówno spełniające, jak i niespełniające norm UE, będą przetwarzać wyłącznie mleko spełniające normy UE. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

(5) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zakłady wymienione w Załączniku do niniejszej decyzji skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 sierpnia 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 52.

(2) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 58.

(3) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 74.

(4) Dz.U. L 86 z 5.4.2005, str. 13.

(5) Dz.U. L 200 z 30.7.2005, str. 96.

(6) Dz.U. L 316 z 2.12.2005, str. 17.

(7) Dz.U. L 10 z 14.1.2006, str. 66.

(8) Dz.U. L 70 z 9.3.2006, str. 80.

(9) Dz.U. L 156 z 9.6.2006, str. 16.

ZAŁĄCZNIK 

Wykaz zakładów, które skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

Zakłady mięsne

Wykaz pierwotny

NrNr weterynaryjnyNazwa zakładu
602260202Zakład Mięsny "NALPOL"
2306110206Zakład Mięsny "Wierzejki" Jan i Marek Zdanowscy
2908610305Masarnia Podmiejska Sp. j.
6512620313Zakład Masarski "ZDRÓJ" s.j.
13320140101MIĘSROL - Ubojnia Bydła, Trzody R. Tocicki
13820060206PPHU "LEMIR"
14022020207Zakład Przetwórstwa Mięsnego Jan Wnuk-Lipiński
18926070201Zakład Przetwórstwa

Mięsnego "MARKUZ" - Marian Kuzka

20530070209PPH "BARTEX" Sp. j.

ZPChr R. G. Brońś

21530120317PW Domak Dariusz Rozum
23530250102Rzeźnictwo M. i M. Wędliniarstwo

Matuszak

24030280205Masarnia Ubojnia

BRONEX Łukaszewska i Królczyk Sp. j.

24230280301PPH ROMEX, Grażyna Pachela, Masarnia
24932050203Masarnia Wiejska "Dyjak"
25432080201Rzeźnictwo

Wędliniarstwo Rybarkiewicz Mirosław

Mięso drobiowe

Wykaz pierwotny

NrNr weterynaryjnyNazwa zakładu
3524020605Chłodnie Składowe

"Delico" S.C.

5232050501Zakład Drobiarski

"Kardrob"

Krystyna Skierska

Zakłady mięsne o niskiej zdolności wytwórczej

Wykaz pierwotny

NrNr weterynaryjnyNazwa zakładu
5Zakład Przetwórstwa Mięsa

w Paczkowie PPH

"Kalmar" spółka jawna E.A.M. Kaleta,

Szczodrowice 65, 57-140 Biały Kościół, ul. AK 40, 48-370 Paczków

Sektor rybny

Wykaz pierwotny

NrNr weterynaryjnyNazwa zakładu
1722121821"Szprot" s.c. R. Giedryś i K.

Krzymuski

Sektor mleczarski

Wykaz pierwotny

NrNr weterynaryjnyNazwa zakładu
602201611OSM Trzebnica
804041603ZM w Brzozowie,

Brzozowo

1808611601OSM Gorzów Wlkp.
3210021602OSM "Proszkownia"
4112111602ZPJ "Magda"
4312171601Podhalańska SM w Zakopanem
8728071602SM w Lubawie, Zakład Produkcyjny w Iławie
9130031601Rolnicza SM "Rolmlecz"

Zakład Mleczarski w Gnieźnie

9530111603"Champion" Sp. z o.o

Zakłady, którym wolno przetwarzać mleko zarówno spełniające, jak i niespełniające norm UE

NrNr weterynaryjnyNazwa zakładu
2B1 20021601SM Łapy
7A 20101601"Polser" Sp. z o.o
18B1 14201603OSM Raciąż
21B1 20051601OSM Hajnówka
30B1 20631601SM "Sudowia" w Suwałkach
47B1 14361601RSM "Rolmlecz"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.