Decyzja 2003/774/WE zatwierdzająca niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych u małży i ślimaków morskich

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.283.78

Akt utracił moc
Wersja od: 31 października 2003 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 30 października 2003 r.
zatwierdzająca niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych u małży i ślimaków morskich

(notyfikowana jako dokument nr C(2003) 3984)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

2003/774/WE

(Dz.U.UE L z dnia 31 października 2003 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/WE z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 806/2003(2), w szczególności jej Załącznik rozdział IV(IV) pkt 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja Komisji 93/25/EWG z dnia 11 grudnia 1992 r. zatwierdzająca niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych u małży i ślimaków morskich(3) została w znacznym stopniu zmieniona(4). Dla jasności i ze względów racjonalnych wspomniana dyrektywa powinna zostać skodyfikowana.

(2) Małże i ślimaki morskie odławiane na obszarach określonych w rozdziale I pkt 1 lit. b) i c) Załącznika do dyrektywy Rady 91/492/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu żywych małży(5), ostatnio zmienionej rozporządzeniem (WE) nr 806/2003, stanowią potencjalne zagrożenie dla konsumentów w przypadku gdyby nie są poddawane odpowiedniej obróbce.

(3) Hiszpania, Zjednoczone Królestwo i Niderlandy wprowadziły działania mające na celu powstrzymanie rozwoju zarodków chorobotwórczych u małży i ślimaków morskich.

(4) Procesy te w odpowiedni sposób zabezpieczają zdrowotność produktów i dlatego nie ma potrzeby uprzedniego ich oczyszczania czy ponownego umieszczenia.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Działania określone w załączniku I do niniejszej decyzji mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych u małży i ślimaków morskich, które zostały odłowione na obszarach określonych w rozdziale I pkt 1 lit. b) i c) Załącznika do dyrektywy 91/492/EWG oraz które nie były poddane ponownemu umieszczeniu czy oczyszczaniu przed wprowadzeniem do obrotu, zostają niniejszym zatwierdzone.

Artykuł  2

Decyzja 93/25/EWG zostaje uchylona.

Odniesienia do uchylonej decyzji są interpretowane jako odniesienia do niniejszej decyzji i odczytuje się je zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 października 2003 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.

(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.

(3) Dz.U. L 16 z 25.1.1993, str. 22.

(4) Patrz: załącznik II do niniejszej decyzji.

(5) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

DZIAŁANIA

A. Sterylizacja

Małże i ślimaki morskie mogą być poddawane sterylizacji w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, które spełniają wymagania rozdziału IV pkt 4 Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG.

B. Obróbka cieplna

Małże i ślimaki morskie w skorupach i niezamrożone mogą zostać poddane jednemu z następujących procesów:

1) zanurzenie we wrzącej wodzie na okres wymagany do podniesienia temperatury wewnętrznej mięsa małży do poziomu nie niższego niż 90 °C i utrzymanie tej minimalnej temperatury przez okres nie krótszy niż 90 sekund;

2) gotowanie przez trzy do pięciu minut w zamkniętym naczyniu, w którym temperatura zawiera się w granicach 120-160 °C, a wartość ciśnienia zawiera się w granicach 2-5 kg/cm2, a następnie odskorupianie i chłodzenie mięsa do temperatury -20 °C;

3) parowanie pod ciśnieniem w zamkniętym naczyniu, pod warunkiem że spełnione są wymagania odnoszące się do czasu gotowania i temperatury wewnętrznej mięsa małży określonej w pkt 1, a jednolite rozmieszczenie ciepła w zamkniętym naczyniu jest zagwarantowane przez zatwierdzoną metodologię w ramach programu kontroli własnych.

ZAŁĄCZNIK  II

Uchylona decyzja z jej zmianą

Decyzja 93/25/EWG (Dz.U. L 16 z 25.1.1993, str. 22)

Decyzja 97/275/WE (Dz. U. L 108 z 25.4.1997, str. 52)

ZAŁĄCZNIK  III

Tabela korelacji

DecyzjaNiniejsza decyzja
Artykuł 1Artykuł 1
-Artykuł 2
Artykuł 2Artykuł 3
ZałącznikZałącznik I
-Załącznik II
-Załącznik III

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.