Decyzja 2001/105 zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2001.322.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 października 2001 r.

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG NR 105/2001
z dnia 26 października 2001 r.
zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG

WSPÓLNY KOMITET EOG,

uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, dostosowane Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej Porozumieniem, w szczególności jego art. 98,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 64/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r.(1)

(2) Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(2), zgodnie z Dz.U. L 265 z 30.9.1998, str. 35, należy włączyć do Porozumienia.

(3) Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 94/36/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych(3), zgodnie z Dz.U. L 259 z 7.10.1994, str. 33 oraz Dz.U. L 252 z 4.10.1996, str. 23, należy włączyć do Porozumienia.

(4) Komitet Naukowy ds. Żywności ustanowił w marcu 2000 r. nową, zredukowaną dopuszczalną dzienną dawkę (ADI) E 952, która będzie brana pod uwagę przy kolejnej zmianie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych.

(5) Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(4), sprostowane w Dz.U. L 248 z 14.10.1995, str. 60, należy włączyć do Porozumienia.

(6) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE uchyla, począwszy od dnia 25 marca 1995 r. dyrektywę Rady 64/54/EWG z dnia 5 listopada 1963 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących substancji konserwujących dopuszczonych do użytku w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(5), dyrektywę Rady 70/357/EWG z dnia 13 lipca 1970 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących przeciwutleniaczy dopuszczonych do użytku w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(6), dyrektywę Rady 74/329/EWG z dnia 18 czerwca 1974 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy i substancji żelujących do stosowania w środkach spożywczych(7) oraz dyrektywę Komisji 83/463/EWG z dnia 22 lipca 1983 r. wprowadzającą środki tymczasowe w odniesieniu do oznaczania niektórych składników na etykietach środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu(8), które włączone są do Porozumienia, a które w rezultacie należy wykreślić z Porozumienia,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do Porozumienia rozdział XII po pkt 54y (dyrektywa 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady) dodaje się punkty w brzmieniu:

"54z. 394 L 0035: dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 roku w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3) zgodnie z Dz.U. L 265 z 30.9.1998, str. 35.

Przepisy dyrektywy do celów niniejszego Porozumienia rozumie się z uwzględnieniem następującego dostosowania:

»Przepisy wspólnotowe dotyczące E 952 wchodzą w życie w odniesieniu do Norwegii od daty wejścia w życie kolejnej zmiany dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 roku w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych w odniesieniu do cyklaminianu E 952.«

54za. 394 L 0036: dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 94/36/WE z dnia 30 czerwca 1994 roku w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13), sprostowana w Dz.U. L 259 z 7.10.1994, str. 33 oraz Dz.U. L 252 z 4.10.1996, str. 23.

54zb. 395 L 0002: dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 roku w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1) zgodnie z Dz.U. L 248 z 14.10.1995, str. 60.".

Artykuł  2

W załączniku II do Porozumienia rozdział XII skreśla się tekst pkt 2, 5, 8, i 33.

Artykuł  3

Teksty dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE, sprostowanej w Dz.U. L 265 z 30.9.1998, str. 35, 94/36/WE, sprostowanej w Dz.U. L 259 z 7.10.1994, str. 33 i Dz.U. L 252 z 4.10.1996, str. 23 oraz 95/2/WE sprostowanej w Dz.U. L 248 z 14.10.1995, str. 60, w językach norweskim i islandzkim, które zostaną opublikowane w Dodatku EOG do Dziennika Urzędowego Wspólnot Europejskich, są autentyczne.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 27 października 2001 r., pod warunkiem że wszystkie notyfikacje na mocy art. 103 ust. 1 Porozumienia zostały dokonane wobec Wspólnego Komitetu EOG(*).

Artykuł  5

Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w Sekcji EOG i w Dodatku EOG do Dziennika Urzędowego Wspólnot Europejskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 października 2001 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG
E. BULL
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 238 z 6.9.2001, str. 8.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13.

(4) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1.

(5) Dz.U. 12 z 27.1.1964, str. 161/64.

(6) Dz.U. L 157 z 18.7.1970, str. 31.

(7) Dz.U. L 189 z 12.7.1974, str. 1.

(8) Dz.U. L 255 z 15.9.1983, str. 1.

(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.