Decyzja 105/2021 (2024/96) zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2024.96

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 stycznia 2024 r.

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG nr 105/2021
z dnia 19 marca 2021 r.
zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG [2024/96]

WSPÓLNY KOMITET EOG,

uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym ("Porozumienie EOG"), w szczególności jego art. 98,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W Porozumieniu EOG należy uwzględnić rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1634 z dnia 4 listopada 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 1 .

(2) Niniejsza decyzja dotyczy prawodawstwa dotyczącego środków spożywczych. Prawodawstwa dotyczącego środków spożywczych nie stosuje się do Liechtensteinu na czas rozszerzenia na Liechtenstein obowiązywania Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, jak określono we wprowadzeniu do rozdziału XII załącznika II do Porozumienia EOG. Niniejszej decyzji nie stosuje się zatem do Liechtensteinu.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do Porozumienia EOG,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W rozdziale XII załącznika II do Porozumienia EOG wprowadza się następujące zmiany:

1.
W pkt 124b (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470) dodaje się tiret w brzmieniu:

"– 32020 R 1634: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/1634 z dnia 4 listopada 2020 r. (Dz.U. L 367 z 5.11.2020, s. 39).";

2.
Po pkt 186 (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1993) dodaje się punkt w brzmieniu:

"187. 32020 R 1634: rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1634 z dnia 4 listopada 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 367 z 5.11.2020, s. 39).".

Artykuł  2

Teksty rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/1634 w językach islandzkim i norweskim, które zostaną opublikowane w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej, są autentyczne.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 20 marca 2021 r., pod warunkiem dokonania wszystkich notyfikacji przewidzianych w art. 103 ust. 1 Porozumienia EOG * .

Artykuł  4

Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 marca 2021 r.
1 Dz.U. L 367 z 5.11.2020, s. 39.
* Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.