Decyzja 1/2018 (2018/1029) zmieniająca protokół 2 do decyzji nr 1/98 w sprawie systemu handlu produktami rolnymi

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.184.10

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 marca 2018 r.

DECYZJA RADY STOWARZYSZENIA UE-TURCJA NR 1/2018
z dnia 27 marca 2018 r.
zmieniająca protokół 2 do decyzji nr 1/98 w sprawie systemu handlu produktami rolnymi [2018/1029]

RADA STOWARZYSZENIA UE-TURCJA,

uwzględniając Układ ustanawiający Stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją 1 ,

uwzględniając Protokół dodatkowy załączony do Układu ustanawiającego stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją 2 , w szczególności jego art. 35,

a także mając na uwadze, co następuje,

(1) Decyzja nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja 3  określa system preferencji mający zastosowanie do handlu produktami rolnymi między Unią i Turcją. Protokół 2 do tej decyzji określa szczegóły systemu preferencyjnego mającego zastosowanie do przywozu do Turcji produktów rolnych pochodzących z Unii, w tym systemu preferencyjnego dotyczącego przywozu mrożonego mięsa z bydła.

(2) Unia i Turcja przeprowadziły konsultacje i uzgodniły zmianę preferencyjnego systemu mającego zastosowanie do przywozu do Turcji mięsa z bydła pochodzącego z Unii w celu rozszerzenia zakresu obowiązującego kontyngentu taryfowego określonego w załączniku do protokołu 2 do decyzji nr 1/98 na mięso świeże i schłodzone.

(3) W związku z tym należy odpowiednio zmienić protokół 2 do decyzji nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

Załącznik do protokołu 2 do decyzji nr 1/98 zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Brukseli dnia 27 marca 2018 r.
W imieniu Rady Stowarzyszenia UE-Turcja
F. MOGHERINI
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

Wpisy dotyczące kodu CN 0202 20 w załączniku do protokołu 2 do decyzji nr 1/98 otrzymują brzmienie:
"Kod CNOpisRedukcja stawki KNU (%)Kontyngent taryfowy (masa netto w tonach)
0201 20

0202 20

Pozostałe kawałki mięsa z bydła, z kośćmi, świeże, schłodzone lub zamrożone50 % redukcja z maksymalną stawką 30 %5 000
0201 20

0202 20

Pozostałe kawałki mięsa z bydła, z kośćmi, świeże, schłodzone lub zamrożone30 % redukcja z maksymalną stawką 43 %14 100"
1 Dz.U. L 361 z 31.12.1977, s. 29.
2 Dz.U. L 361 z 31.12.1977, s. 60.
3 Decyzja nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja z dnia 25 lutego 1998 r. w sprawie systemu handlu produktami rolnymi (98/223/WE) (Dz.U. L 86 z 20.3.1998, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.