Rozporządzenie 1784/77 dotyczące certyfikacji chmielu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1977.200.1

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1784/77
z dnia 19 lipca 1977 r.
dotyczące certyfikacji chmielu

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1696/71 z dnia 26 lipca 1971 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku chmielu(1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1170/77(2), w szczególności jego art. 2 ust. 4,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (EWG) nr 1696/71 przewiduje certyfikację produktów wymienionych w art. 1, uprawianych lub wyprodukowanych we Wspólnocie; należy ustalić ogólne zasady dotyczące takiej certyfikacji;

ze względu na szczególną naturę oraz zastosowanie niektóre produkty powinny być wyłączone z procedury certyfikacji;

Państwa Członkowskie powinny móc przeprowadzać certyfikację produktów spełniających warunki ustanowione w niniejszym rozporządzeniu poprzez specjalnie w tym celu wyznaczone, uprawnione jednostki lub oddziały;

aby procedura certyfikacji była przestrzegana, należy przewidzieć kontrolę zgodną z odpowiednimi przepisami;

na mocy art. 2 ust. 2 wymienionego powyżej rozporządzenia certyfikaty wydawane są jedynie na produkty spełniające minimalne normy jakości; należy stworzyć przepisy zapewniające, że minimalne wymagania handlowe są przestrzegane już od pierwszego etapu wprowadzania do obrotu;

aby produkty poddane certyfikacji były rozpoznawane, należy ustanowić przepisy wspólnotowe, według których na opakowaniach znajdą się dane niezbędne do celów kontroli urzędowej, a także dla informacji kupujących;

zainteresowane Państwa Członkowskie powinny mieć możliwość określenia stref lub regionów, które będą uznane jako obszary produkcji chmielu;

zasada certyfikacji wymaga ścisłych przepisów dotyczących mieszanin; mieszaniny chmielu w szyszkach są dozwolone jedynie, jeśli składają się one z produktów poddanych certyfikacji tej samej odmiany pochodzących z tego samego zbioru i tego samego obszaru produkcji; w celu wykonania niniejszego przepisu należy także zaznaczyć, że proces mieszania musi być wykonany pod nadzorem i mieszaniny muszą podlegać tej samej procedurze certyfikacji, co ich części składowe;

w świetle wymagań użytkowników w przypadku wytwarzania proszku oraz ekstraktów chmielu dozwolone winno być mieszanie chmielu certyfikowanego niepochodzącego z tych samych odmian i tego samego obszaru produkcji; w związku z tym wymagania kontroli i certyfikacji powinny być takie same jak w przypadku mieszanin szyszek chmielu wymienionych powyżej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 1
Niniejsze rozporządzenie stosuje się do produktów określonych w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1696/71, które zostały zebrane we Wspólnocie lub przygotowane z produktów zebranych we Wspólnocie lub przywożonych z państw trzecich, zgodnie z art. 5 powyższego rozporządzenia, za wyjątkiem:

a) chmielu zebranego z ziemi należącej do browaru oraz chmielu w naturalnej lub przetworzonej postaci użytego przez browar;

b) izomeryzowanych ekstraktów chmielu;

c) izomeryzowanego proszku chmielowego;

d) wykazu produktów izomeryzowanych sporządzonych zgodnie z procedurą określoną w art. 19 rozporządzenia (EWG) nr 1696/71;

e) produktów otrzymanych z chmielu i przetworzonych na mocy umowy w imieniu browaru, pod warunkiem że produkty te są używane przez ten browar;

f) chmielu i produktów pochodnych chmielu umieszczonych w małych paczkach, przeznaczonych do sprzedaży osobom prywatnym do ich własnego użytku.

Produkty, określone w lit. a)-f), podlegają procedurze kontroli, którą należy określić.

2.
Procedura certyfikacji zawiera elementy takie jak wydawanie certyfikatów oraz znakowanie i pieczętowanie opakowań.
3. 2
Certyfikacja jest przeprowadzana pod urzędowym nadzorem Państw Członkowskich w pierwszym etapie wprowadzania do obrotu, to znaczy przed wystawieniem produktu do sprzedaży, a w każdym przypadku przed przetworzeniem. W przypadku szyszek chmielu certyfikacja odbywa się nie później niż 31 marca roku następującego po zbiorze. Jednakże w przypadku powstania problemów związanych ze sprzedażą danego plonu, zgodnie z procedurą określoną w art. 20 rozporządzenia (EWG) nr 1696/71, wymieniony termin może zostać przedłużony do 31 lipca tego samego roku.

Bez uszczerbku dla limitów czasowych określonych powyżej, w przypadku chmielu uprawianego na terytorium byłej Niemieckiej Republiki Demokratycznej, przygotowanego i przetworzonego w gospodarstwach produkujących chmiel, określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, do 31 grudnia 1996 r. certyfikacja może być przeprowadzona po przetworzeniu chmielu w granule, ale przed każdym innym procesem przetwarzania, pod warunkiem, że zapewniona jest zgodność z minimalnymi wymaganiami rynkowymi, określonymi w załączniku do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 890/78. Certyfikacja granul chmielu wytworzonych w wyżej wymienionych gospodarstwach przeprowadzana jest w ośrodkach certyfikacji na terytorium byłej Niemieckiej Republiki Demokratycznej.

4.
Procedura certyfikacji odbywa się na terenie gospodarstw lub w zakładach zatwierdzonych przez Państwa Członkowskie, znanych jako "ośrodki certyfikacji" lub "magazyny certyfikacji".
5.
Jeśli po certyfikacji opakowanie jednego z produktów wyszczególnionych w ust. 1 zostanie zmienione, produkt ten zostanie poddany nowej procedurze certyfikacji bez względu na to, czy został poddany dalszemu przetworzeniu czy nie.
6.
Państwa Członkowskie wyznaczają oficjalne organy lub oddziały upoważnione do przeprowadzenia certyfikacji oraz takie, które zapewniają zgodność z systemem certyfikacji.
Artykuł  2
1.
Etap wprowadzania do obrotu, wymieniony w art. 2 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 1696/71, w którym ważne są minimalne wymagania dotyczące wprowadzania do obrotu, jest etapem, na którym wydawany jest certyfikat.
2.
Czynniki, do których odnoszą się wymagania wymienione w ust. 1 - wilgotność mieszaniny oraz zawartość ciał obcych, są określane dla każdego produktu, zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 20 rozporządzenia (EWG) nr 1696/71.
Artykuł  3

Dowodem certyfikacji są informacje naniesione na każdym opakowaniu jednostkowym oraz certyfikat towarzyszący produktowi.

Artykuł 4

Na każdym opakowaniu znajdują się co najmniej następujące dane w jednym z języków Wspólnoty:

a) opis produktu zawierający, w przypadku chmielu z nasionami lub bez nasion, słowa "chmiel przygotowany" lub "chmiel nieprzygotowany", zależnie od przypadku;

b) odmianę lub odmiany;

c) adnotacja umożliwiająca identyfikację numeru referencyjnego certyfikatu.

Dane te muszą być czytelne, pisane nieścieralną, jednolitą czcionką.

Artykuł  5

Certyfikat zawiera co najmniej następujące dane:

1. W przypadku chmielu:

a) opis produktu;

b) numer referencyjny certyfikatu;

c) 3 wagę netto i/lub brutto;

d) obszar produkcji chmielu;

e) rok zbioru;

f) odmianę.

2. W przypadku produktów przygotowanych z chmielu:

poza danymi wymienionymi w ust. 1 - miejsce oraz datę przetworzenia.

Artykuł 5a 4

W przypadku chmielu pochodzącego ze szczepów eksperymentalnych będących przedmiotem prac rozwojowych, produkowanych przez instytuty badawcze na swoim własnym terenie lub przez producentów dla takich instytutów, dane dotyczące odmiany lub odmian określonych w art. 4 lit. b) i art. 5 ust. 1 lit. f) mogą być zastąpione nazwą lub numerem identyfikacyjnym danego szczepu.

Artykuł  6
1.
Obszar produkcji chmielu oznacza strefy lub regiony produkcji znajdujące się na wykazie przygotowanym przez zainteresowane Państwa Członkowskie.
2.
Komisja zapewni, by wykaz obszarów produkcji chmielu został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Artykuł  7 5

Z wyjątkiem przypadku przewidzianego w art. 1 ust. 1 lit. a) dla uzyskania wyrobów przetworzonych z chmielu można stosować wyłącznie chmiel certyfikowany we Wspólnocie, certyfikowane produkty chmielowe oraz chmiel importowany z państw trzecich zgodnie z art. 5 rozporządzenia EWG nr 1696/71.

Artykuł  8
1.
Tak długo jak produkty objęte tym rozporządzeniem znajdują się w obrocie, mogą być one mieszane jedynie pod nadzorem w ośrodkach certyfikacji lub magazynach certyfikacji.
2.
Chmiel przeznaczony do mieszania musi pochodzić z tego samego obszaru produkcji i tego samego zbioru oraz być tej samej odmiany.
3. 6
Jednakże chmiel certyfikowany pochodzący ze Wspólnoty oraz certyfikowane produkty chmielowe, uzyskane z tego samego zbioru, lecz różnych odmian i z różnych obszarów produkcji, mogą być mieszane podczas wytwarzania proszku i ekstraktów, pod warunkiem że towarzyszący temu produktowi certyfikat zawiera informacje określające:

a) użyte odmiany, obszary produkcji oraz rok zbioru;

b) procent (wagowo) każdej odmiany użytej w mieszaninie; jeżeli do produkcji produktów chmielowych użyto produktów chmielowych w połączeniu z szyszkami chmielowymi, procent (wagowo) każdej odmiany w oparciu o ilość szyszek chmielowych użytego do przygotowania produktów wsadowych;

c) numery referencyjne certyfikatów wydanych dla użytego chmielu oraz produktów chmielowych.

Artykuł  9 7

W ciągu trzech miesięcy od wejścia w życie niniejszego rozporządzenia Państwa Członkowskie przekażą Komisji, która informuje o tym Państwa Członkowskie, nazwy i adresy organów lub oddziałów wyznaczonych zgodnie z art. 1 ust. 6 oraz powiadomią o środkach podjętych w celu wykonania niniejszego rozporządzenia. Austria przekaże informacje w ciągu trzech miesięcy od przystąpienia. Republika Czeska, Estonia, Cypr, Łotwa, Litwa, Węgry, Malta, Polska, Słowenia i Słowacja przekażą tę informację przed upływem czterech miesięcy od dnia przystąpienia. Bułgaria i Rumunia przekażą tę informację przed upływem czterech miesięcy od dnia przystąpienia.

Artykuł  10

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 sierpnia 1978 r.

Jednakże wytworzone przed 1 sierpnia 1978 r. proszki i ekstrakty chmielu mogą być wprowadzane do obrotu bez certyfikatu do 31 marca 1979 r. Termin 31 marca 1979 r. może zostać odroczony zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 20 rozporządzenia (EWG) nr 1696/71.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 lipca 1977 r.

W imieniu Rady
A. HUMBLET
Przewodniczący

_______

(1) Dz.U. L 175, 4.8.1971, str. 1.

(2) Dz.U. L 137, 3.6.1977, str. 7.

ZAŁĄCZNIK 8

Gospodarstwa rolne, w których certyfikacja może zostać przeprowadzana po przetworzeniu w granulki:

LAND SAKSONIA-ANHALT: Eichenbarleben (wcześniej Irrleben)

Osterweddingen

Blumenberg (wcześniej Langenweddingen)

LAND TURYNGIA: Kutzleben (wcześniej Bad Tennstedt)

Heringen

Kindelbrück

Vogelsberg (wcześniej Großbrembach)

Großenehrich

Hohenebra"

1 Art. 1 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia nr 1987/93 z dnia 19 lipca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.182.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 lipca 1993 r.
2 Art. 1 ust. 3:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia nr 1987/93 z dnia 19 lipca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.182.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1993 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1323/96 z dnia 26 czerwca 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.171.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1996 r.

3 Art. 5 ust. 1 lit. c) zmieniona przez art. 1 rozporządzenia nr 2225/79 z dnia 9 października 1979 r. (Dz.U.UE.L.79.257.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 października 1979 r.
4 Art. 5a dodany przez art. 1 rozporządzenia nr 2039/85 z dnia 23 lipca 1985 r. (Dz.U.UE.L.85.193.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 lipca 1985 r.
5 Art. 7 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1605/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.149.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 czerwca 1991 r.
6 Art. 8 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1605/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.149.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 czerwca 1991 r.
7 Art. 9:

- zmieniony przez art. 29 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.04.90.864/29) z dniem 1 stycznia 1995 r.

- zmieniony przez art. 20 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia do Unii Europejskiej Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.UE.L.03.236.33) z dniem 1 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 ust. 1 rozporządzenia nr 1791/2006 z dnia 20 listopada 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.363.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.

8 Załącznik:

-dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1987/93 z dnia 19 lipca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.182.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 lipca 1993 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1323/96 z dnia 26 czerwca 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.171.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1996 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.