Rozporządzenie 1280/2009 ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2010

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.344.25

Akt utracił moc
Wersja od: 23 grudnia 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1280/2009
z dnia 22 grudnia 2009 r.
ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2010

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(1), w szczególności jego art. 29 ust. 1 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 stanowi, że ceny referencyjne obowiązujące w UE mogą być ustalane corocznie według kategorii produktu dla produktów, których dotyczy zawieszenie cła na mocy art. 28 ust. 1. To samo odnosi się do produktów, które podlegając, albo obowiązującemu zmniejszeniu taryfy w ramach Światowej Organizacji Handlu, albo innym umowom preferencyjnym, muszą stosować się do cen referencyjnych.

(2) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cena referencyjna dla produktów wymienionych w załączniku I część A i B do tego rozporządzenia jest równa cenie wycofania, ustalonej zgodnie z art. 20 ust. 1 tego rozporządzenia.

(3) Unijne ceny wycofania dla danych produktów na rok połowowy 2010 określono w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1277/2009(2).

(4) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cenę referencyjną produktów innych niż wymienione w załącznikach I i II do tego rozporządzenia ustala się w szczególności na podstawie wyliczonej średniej wartości celnych odnotowanych na rynkach importowych lub w portach importowych w ciągu trzech lat bezpośrednio poprzedzających datę ustalenia ceny referencyjnej.

(5) Nie ma potrzeby ustalania cen referencyjnych dla produktów objętych kryteriami określonymi w art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, które są importowane z państw trzecich w niewielkich ilościach.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Ceny referencyjne produktów rybołówstwa na rok połowowy 2010, przewidziane zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Zob. s. 12 niniejszego Dziennika Urzędowego.

ZAŁĄCZNIK  (1)

1. Ceny referencyjne produktów, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000
GatunkiWielkość(1)Cena referencyjna (EUR/tonę)
Patroszone z głową(1)Ryba w całości(1)
Dodatkowy kod TaricExtra, A(1)Dodatkowy kod TaricExtra, A(1)
Śledź z gatunku1-F011129
Clupea harengus2-F012.198
ex 0302 40 003-F013.187
4a-F016.118
4b-F017.118
4c-F018.248
5-F015.220
6-F019.110
7a-F025110
7b-F02699
8-F02783
Karmazyn1-F067962
(Sebastes spp.)2-F068962
ex 0302 69 31 i

ex 0302 69 33

3-F069808
Śledź z gatunku1F0731.144F083826
Gadus morhua2F0741.144F084826
ex 0302 50 103F0751.081F085636
4F076858F086477
5F077604F087350
Gotowane w wodzieŚwieże lub schłodzone
Dodatkowy kod TaricExtra, A(1)Dodatkowy kod TaricExtra, A(1)
Krewetki północne

(Pandalus borealis)

1F3174.985F3211.081
ex 0306 23 102F3181.748--
(1) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

2. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000

ProduktDodatkowy kod TaricPrezentacjaCena referencyjna (EUR/tonę)
1. Karmazyn (Sebastes spp.)W całości:
ex 0303 79 35F411- z głową lub bez głowy941
ex 0303 79 37Filety:
ex 0304 29 35(F412- z ościami ("standard")1.895
ex 0304 29 39{F413- bez ości2.094
(F414- w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg2.239
2. Dorsz

(Gadus morhua, Gadus ogac oraz Gadus macrocephalus) oraz ryba z gatunku Boreogadus saida

ex 0303 52 10,

ex 0303 52 30,

ex 0303 52 90,

ex 0303 79 41

F416Cały, z głową lub bez głowy1.095
(Filety:
(F417- przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami ("standard")2.451
(F418- przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości2.663
ex 0304 29 29{F419- pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą2.550
F420- pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry2.943
F421- w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg2.903
ex 0304 99 33F422Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków1.448
3. Czarniak

(Pollachius virens)

ex 0304 29 31(Filety:
(F424- przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami ("standard")1.518
(F425- przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości1.705
{F426- pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą1.476
(F427- pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry1.630
(F428- w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg1.786
ex 0304 99 41F429Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków966
4. Plamiak

(Melanogrammus aeglefinus)

ex 0304 29 33(Filety:
(F431- przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami ("standard")2.241
(F432- przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości2.580
{F433- pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą2.537
(F434- pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry2.710
(F435- w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg2.901
5. Mintaj

(Theragra chalcogramma)

Filety:
ex 0304 29 85F441- przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami ("standard")1.170
F442- przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości1.324
6. Śledź

(Clupea harengus, Clupea pallasii)

Śledź - płaty
ex 0304 19 97F450- o masie ponad 80 g/sztukę510
ex 0304 99 23F450- o masie ponad 80 g/sztukę464

______

(1) Dodatkowy kod dla wszystkich kategorii innych niż wyraźnie wskazane w punkcie 1 i 2 załącznika ma oznaczenie "F499: Inny"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.