Apel do Rady Ministrów o podjęcie skutecznych działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru.

Akty korporacyjne

Lekarz.2016.7.8

Akt nieoceniany
Wersja od: 8 lipca 2016 r.

APEL Nr 2/16/P-VII
PREZYDIUM NACZELNEJ RADY LEKARSKIEJ
z dnia 8 lipca 2016 r.
do Rady Ministrów o podjęcie skutecznych działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru

Dostrzegając rosnącą konsumpcję cukrów spożywczych, która przyczynia się do narastania problemów zdrowotnych związanych m. in. z otyłością, cukrzycą oraz próchnicą zębów, zwłaszcza u dzieci i młodzieży,

uwzględniając zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, aby obniżyć spożycie cukru do poziomu nieprzekraczającego 10% dziennego spożycia kalorii, a docelowo nawet poniżej 5%,

podzielając stanowiska Światowej Federacji Dentystycznej (FDI) wyrażone w oświadczeniu w sprawie cukrów spożywczych i próchnicy zębów przyjętym w dniu 24 września 2015 r. oraz Rady Europejskich Lekarzy Dentystów (CED) wyrażone w rezolucji w sprawie cukru przyjętej w dniu 20 maja 2016 r.,

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zwraca się z apelem do Rady Ministrów o podjęcie działań mających na celu ograniczenie negatywnych skutków zdrowotnych związanych ze spożyciem cukru.

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej jest przekonane, że zmniejszenie spożycia cukru jest najskuteczniejszą metodą przeciwdziałania próchnicy oraz otyłości. Niestety przetworzona żywność oraz napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, a jednocześnie łatwo dostępne z uwagi na ich stosunkowo niską cenę.

Z tego względu Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej postuluje działania mogące wpłynąć na obniżenie spożycia cukru, w szczególności takie, jak:

*
ograniczenia w zakresie reklamowania oraz promocji cenowych żywności i napojów z dużą zawartością cukru,
*
ograniczenie sponsorowania przez producentów żywności i napojów o dużej zawartości cukru wydarzeń publicznych, zwłaszcza takich jak np. imprezy sportowe mogące wywoływać pozytywne skojarzenia w stosunku do niezdrowych wyrobów,
*
promowanie zmian składu produktów żywnościowych i napojów w celu obniżenia zawartości cukru,
*
etykietowanie żywności i napojów w taki sposób, aby informacje o zawartości cukru miały przejrzystą i łatwo zrozumiałą formę,
*
stosowanie odpowiednich norm odżywczych w placówkach publicznych (placówki ochrony zdrowia, placówki edukacyjne) oraz organizowanie szkoleń w zakresie zasad zdrowego żywienia dla pracowników tych placówek,
*
ograniczenia co do liczby punktów sprzedaży niezdrowego pożywienia i napojów w pobliżu placówek edukacyjnych.

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej apeluje o przyjęcie przepisów prawnych regulujących powyższe kwestie oraz skuteczne ich wdrażanie.