Art. 6. - [Obowiązek zwalczania organizmów kwarantannowych. Urzędowe kontrole] - Ochrona roślin.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.972 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2021 r.
Art.  6.  [Obowiązek zwalczania organizmów kwarantannowych. Urzędowe kontrole]
1. 
Organizmy kwarantannowe podlegają obowiązkowi zwalczania i nie mogą być wprowadzane, przemieszczane, hodowane lub przechowywane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z zastrzeżeniem art. 33 ust. 1.
2. 
Wojewódzki inspektor przeprowadza kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, w tym podłoży, opakowań lub środków transportu, w zakresie występowania organizmów szkodliwych oraz spełnienia wymagań określonych w ustawie, zwane dalej "urzędowymi kontrolami":
1)
w miejscach uprawy roślin, wytwarzania produktów roślinnych lub przedmiotów;
1a)
w miejscach przetwarzania, pakowania i sortowania roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów;
2)
w miejscach przechowywania i sprzedaży roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów;
3)
u podmiotów nabywających rośliny, produkty roślinne lub przedmioty;
3a)
w miejscach wprowadzania roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
4)
w każdym innym miejscu, w którym rośliny, produkty roślinne lub przedmioty są przemieszczane, w szczególności na drogach i w środkach transportu.
3. 
Urzędowa kontrola roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów na drogach i w środkach transportu jest przeprowadzana we współpracy z Policją i Inspekcją Transportu Drogowego.
4. 
Urzędowe kontrole przeprowadza się:
1)
regularnie u zarejestrowanych podmiotów oraz wyrywkowo w każdym innym miejscu uprawy, wytwarzania, przechowywania, sprzedaży lub przemieszczania roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów;
2)
w sposób ukierunkowany, jeżeli zostanie stwierdzone, że istnieje ryzyko niespełnienia wymagań ustawy;
3)
stosując ocenę organoleptyczną, badania makroskopowe, badania laboratoryjne lub kontrolę dokumentów.
5. 
Jeżeli zostanie stwierdzone lub podejrzewa się wystąpienie organizmów kwarantannowych wojewódzki inspektor ustala:
1)
zasięg ich występowania lub możliwego rozprzestrzenienia się lub
2)
zasięg prawdopodobnego porażenia roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, lub
3)
źródło infekcji, lub
4)
strefy, w których powinny być podjęte działania w celu zwalczania tych organizmów lub zapobiegania ich rozprzestrzenianiu się, lub
5)
rośliny, produkty roślinne lub przedmioty porażone lub podejrzane o porażenie.
6. 
Podmiot kontrolowany współdziała z wojewódzkim inspektorem przy wykonywaniu czynności kontrolnych, o których mowa w ust. 2, 4 i 5.