Art. 19. - [Warunki dopuszczalności napromieniowania żywności] - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1448 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 28 lipca 2023 r.
Art. 19. [Warunki dopuszczalności napromieniowania żywności]
Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym jest dopuszczalne wyłącznie, jeżeli:
1)
nie stanowi zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka;2)
jest korzystne dla konsumentów;3)
jest uzasadnione technologicznie oraz nie będzie wykonywane w celu zastępowania wymagań zdrowotnych oraz warunków sanitarnych i higienicznych w produkcji i w obrocie żywnością;4)
żywność poddawana temu napromienianiu:a)
spełnia obowiązujące wymagania zdrowotne orazb)
nie zawiera substancji chemicznych służących do jej konserwacji lub stabilizacji.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »